Aaronblog

Creatieve chaos op Comiket

Precies een week geleden, op 16 augustus, nam ik in Japan het vliegtuig terug naar Nederland. Inmiddels heb ik dus even de tijd gehad om bij te komen en terug te wennen aan Nederland. Dat ging eigenlijk best makkelijk, hoewel bepaalde dingen me wel meer zijn gaan opvallen. Daarover later meer!

Ik heb me voorgenomen om nog een aantal blogs te wijden aan mijn avonturen in Japan, ook al ben ik er inmiddels zelf niet meer. Er is nog genoeg te vertellen! Eerste in de rij is Comiket, omdat dat nog het kortst geleden is. Comiket (meestal uitgesproken als コミケ, komike) is een portmanteau van 'comic market' en dat is dan ook precies wat er te doen is: er is een heleboel dojinshi en manga te koop, aangeboden door de artiesten zelf!

Op zaterdag 11 augustus ging ik met een vriendin via metrostation Shimbashi met de Yurikamome richting Tokyo Big Sight. De Yurikamome loopt langs de baai van Tokyo. Leuk weetje: 'kamome' is Japans voor zeemeeuw. Goede naam, dus! Het bijzondere aan de Yurikamome is dat het een bestuurdersloze monorail is. Als 't niet te druk is (áls!) kun je dus helemaal voorin de trein zitten en zo de boel op je af zien komen. 's Avonds is ons dat gelukt, dus daarover straks meer!

Ik was op voorhand gewaarschuwd dat het druk zou zijn; van vrijdag tot en met zondag bezoeken gemiddeld zo'n 500.000 mensen Comiket. En druk was het zeker: verdeeld over de west- en oostzalen krioelde het van de mensen. We waren pas rond tweeën aangekomen, dus het was nota bene al twee uur voor het einde, maar toch!

Terwijl we rondliepen liep de boel duidelijk op z'n eind. Dat was niet erg, want de zaterdag was voor ons toch meer een 'verkenningsronde': we zouden de volgende dag weer en vooral wat eerder gaan.

Die avond waren er echter hanabi (花火: 花 is bloem, 火 is vuur → vuurbloemen → vuurwerk!) bij de baai van Tokyo. Aangezien daar elk jaar zo'n 700.000 mensen op afkomt, leek 't niet haalbaar een goed plekje te vinden. Gelukkig bedacht mijn metgezel dat het misschien ook wel vanuit de Yurikamome te zien zou zijn! Iets na de officiële aanvangstijd gingen we helemaal vooraan aan boord van een vrijwel lege trein. Het zou nog drukker worden, maar ons plaatsje was geclaimd!

De vuurwerkshow duurde best lang en ik heb lang niet alles gezien, maar er was zelfs Pikachu-vuurwerk! Ik heb wat video's kunnen maken, maar ze zijn zo schokkerig, dat ik maar een wat stabieler filmpje van YouTube invoeg als kleine impressie.

De volgende dag gingen we, zoals aangekondigd, wat vroeger naar Comiket. En wát was het druk. Waar in Nederland de animeconventies het drukst zijn op zaterdag, was dat hier kennelijk op zondag. Het aanbod van de zondag was ook weer anders, dus menigeen die 't hele jaar geld had gespaard, kwam het hier weer uitgeven. Frappant veel 'pikant' spul ook, om het maar met een eufemisme te zeggen. Wat de drukte betreft: vergelijk zelf de plaatjes van zondag maar met die van zaterdag:

Van een tekenaar kreeg ik een gesigneerd exemplaar van één van zijn nieuwste werken:

Canon EOS 500D18 mm, 1/40 second, f/4.0, ISO 100

Er waren overigens best wat cosplayers op Comiket, al waren ze in de minderheid. Ik heb zelf nauwelijks foto's gemaakt, maar ik kreeg een linkje naar dit album op een site van mensen die daar duidelijk wel tijd aan hebben besteed.

Buiten werd ik nog bij een groepsfoto gesleurd door Naoko. Er zijn meer exemplaren van de foto gemaakt in allerlei rare poses, maar voorlopig moeten jullie 't met deze doen, want ik heb ze niet!

Na Comiket zijn we 's avonds met z'n tweeën naar 't 東京都庁舎 (Tōkyō-to Chōsha, het Tokyo Metropolitan Government Building) om daar helemaal bovenaan naar het uitzicht over de stad te bekijken. Dat viel absoluut niet tegen: wát een adembenemend uitzicht! Ik heb tig foto's gemaakt en zal de mooiste en herkenbaarste even delen. De Sky Tree uit mijn vorige post was overigens ook te zien daar, maar geniepig genoeg was bij die reeks ramen een knetterduur restaurant/café gebouwd. Voor omgerekend 15 euro een glas sap en een foto was me toch wat te gortig.

Canon EOS 500D18 mm, 2 seconds, f/3.5, ISO 400
Canon EOS 500D18 mm, 1/2 second, f/3.5, ISO 400

In de onderste foto kun je in het midden de Tokyo Tower zien staan! Niet in de karakteristieke oranje-witte kleuren verlicht die dag, maar vooral in het groen en blauw. Een zoekplaatje.

Uiteraard zijn reacties nog steeds welkom! ;)

Comments

En om 4uur, wanneer de comicket ten einde gekomen was, hoorden wij gorote applause van de hele zalen. Het was echt bezonder! Kom je weer naar Japan voor FUYU KOMI (Fuyu- winter, KOMI- comic market) hihihi!

Comments closed

This blog post has been archived; it is currently not possible to comment.